Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebuję program "Erastotenes"

wexmop2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie mam zielonego pojęcia jak napisć program, który by wykonywał algorytm Erastotenesa. Muszę to wykonać na wtorek, a nie wiem jak mam sie za to zabrać bo jest bardzo poplątane.

Opis krokowy algorytmu Eratostenesa:

• Wczytaj liczbę n.
  • Zmiennej k przypisz wartość 2.
  • Jeśli k jest mniejsze bądź równe n, wtedy elementowi tablicy liczby[k] przypisz wartość "prawda", powiększ k o 1 i wykonaj ponownie krok 3. W przeciwnym razie przejdź do nastepnego kroku.
  • Zmiennej k przypis zwartość 2.
  • Zmiennej m przypisz wartość 2k.
  • Jeśli m jest mniejsze bądź równe n,wtedy elementowi tablicy liczby[n] przypisz wartość "fałsz", powiększ m o k i wykonaj ponownie krok 6.
  • powiększ k o 1.
  • Jeśli k>n, wtedy przejdź do kroku 10. W przeciwnym razie przejdź do nastepnego kroku.
  • Jeśli element tablicy liczby[k] ma wartość "prawda" (czyli liczba k nie jest wykreślona), wtedy przejdź do kroku 5. W przeciwnym razie przejdź do kroku 7.
  • zmiennej k przypisz wartośc 2.
  • Jeśli k jest mniejsze bądź równe n, wtedy przejdź do następnego kroku. W przeciwnym razie zakończ wykonywanie algorytmu.
  • Jeśli wartośc elementu tablicy liczby[k] jest "prawdą", wypisz k.
  • Powieksz k o 1 i przejdź do kroku 11.

A tutaj jest schemat blokowy:

erastotenes.jpg

Pomoże ktoś, będę bardzo mocno wdzięczny

Opublikowano

Zaciekawiłeś mnie. Bierę.

W 100% zgodne z OPISEM (nie schematem blokowym, na który nawet nie patrzyłem)

#include <cstdio>
#include <conio.h>

void write_array(bool* arr, int sizeofarr)
{
    for (int i = 0; i < sizeofarr; i++)
        printf("[%i] - %s\n", i, arr[i] ? "true" : "false");
}

int main()
{
    //1. Wczytaj liczbę n.
    int n;
    puts("Podaj n");
    scanf("%i", &n);

//2. Zmiennej k przypisz wartość 2.
    int k = 2;

//deklaracja tablicy, ze względu że nie jest podane ograniczenie wielkości to zrobię to tak
    bool liczby[n+1];

//3. Jeśli k jest mniejsze bądź równe n, wtedy elementowi tablicy liczby[k] przypisz wartość "prawda",
    //powiększ k o 1 i wykonaj ponownie krok 3. W przeciwnym razie przejdź do nastepnego kroku.
    while (k <= n)
    {
        liczby[k] = true;
        k++;
    }

//4. Zmiennej k przypis zwartość 2.
    k = 2;

//5. Zmiennej m przypisz wartość 2k.
    krok_5:
    int m = 2*k;

//6. Jeśli m jest mniejsze bądź równe n,wtedy elementowi tablicy liczby[n] przypisz wartość "fałsz",
    //powiększ m o k i wykonaj ponownie krok 6.
    while (m <= n)
    {
        liczby[n] = false;
        m += k;
    }

//7. powiększ k o 1.
    krok_7:
    k++;

//8. Jeśli k>n, wtedy przejdź do kroku 10. W przeciwnym razie przejdź do nastepnego kroku.
    if (!(k > n)) //jednoznaczne z k <= n, ale robię jak jest w algorytmie
    {
        //9. Jeśli element tablicy liczby[k] ma wartość "prawda" (czyli liczba k nie jest wykreślona), wtedy przejdź do kroku 5.
        //W przeciwnym razie przejdź do kroku 7.
        if (liczby[k] == true)
            goto krok_5;
        else
            goto krok_7;
    }

//10. zmiennej k przypisz wartośc 2.
    k = 2;

//11. Jeśli k jest mniejsze bądź równe n, wtedy przejdź do następnego kroku.
    //W przeciwnym razie zakończ wykonywanie algorytmu.
    krok_11:
    if (!(k <= n))
    {  //koniec algorytmu
        printf("\n\nTABLICA:\n"); //dodatkowe wyświetlenie tablicy
        write_array(liczby, n+1); 
        getch();
        return 0;
    }

//12. Jeśli wartośc elementu tablicy liczby[k] jest "prawdą", wypisz k.
    if (liczby[k] == true) printf("%i\n", k);

//13. Powieksz k o 1 i przejdź do kroku 11.
    k++;
    goto krok_11;

return 0;
}

Mogą być błędy, proszę o ich wskazanie w razie czego.

btw; jaki ładny code zrobili...

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Witam

Nie mam zielonego pojęcia jak napisć program, który by wykonywał algorytm Erastotenesa. Muszę to wykonać na wtorek, a nie wiem jak mam sie za to zabrać bo jest bardzo poplątane.

Opis krokowy algorytmu Eratostenesa:

• Wczytaj liczbę n.
  • Zmiennej k przypisz wartość 2.
  • Jeśli k jest mniejsze bądź równe n, wtedy elementowi tablicy liczby[k] przypisz wartość "prawda", powiększ k o 1 i wykonaj ponownie krok 3. W przeciwnym razie przejdź do nastepnego kroku.
  • Zmiennej k przypis zwartość 2.
  • Zmiennej m przypisz wartość 2k.
  • Jeśli m jest mniejsze bądź równe n,wtedy elementowi tablicy liczby[n] przypisz wartość "fałsz", powiększ m o k i wykonaj ponownie krok 6.
  • powiększ k o 1.
  • Jeśli k>n, wtedy przejdź do kroku 10. W przeciwnym razie przejdź do nastepnego kroku.
  • Jeśli element tablicy liczby[k] ma wartość "prawda" (czyli liczba k nie jest wykreślona), wtedy przejdź do kroku 5. W przeciwnym razie przejdź do kroku 7.
  • zmiennej k przypisz wartośc 2.
  • Jeśli k jest mniejsze bądź równe n, wtedy przejdź do następnego kroku. W przeciwnym razie zakończ wykonywanie algorytmu.
  • Jeśli wartośc elementu tablicy liczby[k] jest "prawdą", wypisz k.
  • Powieksz k o 1 i przejdź do kroku 11.

A tutaj jest schemat blokowy:

685571411203052892845.jpg

Pomoże ktoś, będę bardzo mocno wdzięczny

a z ktorym krokiem masz problem? jak masz taki schemat to powinieneś chociaż początek zrobić.

..goto...goto...goto Kappa

dzis w nocy..

Opublikowano
Napisane w C. C++ jest wolniejsze imo.

1. bzdura

2. to nie jest poprawny kod C

3. jeśli ten kod jest na serio to nie pozdrawiam

4. jeśli to "nie wiem dlaczego ludzie nie używają goto, mimo że nie powoduje to wcale aż takiej nieczytelności kodu a przy pisaniu takich algorytmów niewyobrażalnie pomaga." też jest na serio to nie pozdrawiam x 2

4.1. tak, twój kod jest mega nieczytelny

4.2 http://stackoverflow.com/questions/10386152/effect-of-goto-on-c-compiler-optimization

http://stackoverflow.com/questions/17744850/why-the-compiler-cannot-always-optimize-code-that-has-goto?lq=1

jedyne użycie goto jakie powinno być tolerowane to wyjście z zagnieżdżonej pętli (da się to też ładnie zrobić używając lambd, ale goto czasem może być lepsze, bo jest krótsze i można zaoszczędzić na wcięciach)

// to ogólnie odnośnie tematu i kodu

1. jeśli ten kod phoenixa jest napisany zgodnie z opisem, to opis jest zły.

2. dobry przykład, że schematy blokowe to syf, a kod napisany na ich podstawie, albo jest syfem, albo się różni na tyle, że schemat blokowy jest tylko utrudnieniem.

3. Jeśli dobrze rozumiem problem to wystarczy to:

#include <iostream>
#include <vector>

int main()
{
    int rozmiar;
    std::cin >> rozmiar;
    std::vector<uint8_t> liczby(rozmiar+1, true);//vector booli to bitset
    liczby[1] = liczby[0] = false;
    for(int i = 2; i*i<=rozmiar; ++i) //zamiast i*i <= rozmiar można przeliczyć integer square root z rozmiar raz na poczatku i do niego porownywac i. Będzie to szybsze.
    {
        if(liczby[i] == false) continue;
        for(int j = i+i; j <= rozmiar; j+=i)
            liczby[j] = false;
    }
    for(int i = 0; i<=rozmiar; ++i) std::cout << i << ' ' << (bool)liczby[i] << '\n';
}

Opublikowano

@sensus12ban nie wiem dlaczego ludzie nie używają goto, mimo że nie powoduje to wcale aż takiej nieczytelności kodu a przy pisaniu takich algorytmów niewyobrażalnie pomaga.

No i zaciemnia kod, przez co staje się bardzo nieczytelny, a już na pewno nie powinno się dawać newbie kodu z goto.

Opublikowano

Dzięki za pomoc, ale ja jestem zielony w tych tematach, nie da sie tego jakos bardziej zrozumiale napisac, przejrzyście ;)?

jeśli chcesz podążać schematem blokowym to nie

jeśli nie, to masz mój kod wyżej

Weteran
Opublikowano

Można by było użyć std::bitset zamiast std::vector http://www.cplusplus.com/reference/bitset/bitset/

Nie zauważyłem, że rozmiar ma być dynamiczny. Niestety, w standardowej bibliotece nie ma dynamicznego bitseta.

Przepisywanie kodu ze schematu blokowego z użyciem goto na pewno jest o wiele wygodniejsze, tylko że taki kod potem do niczego się nie nadaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...